Antioxidanty, barviva a jiné

image

Máme éčka přírodní, syntetická a taky je můžeme dělit na bezpečná, tolerovaná a zakázaná. V tomto článku se budeme bavit o pokračování a konkrétně zmíníme ANTIOXIDANTY, BARVIVA, EMULGÁTORY, STABILIZÁTORY, ZAHUŠŤOVADLA, KONZERVAČNÍ PŘÍPRAVKY A NÁHRADNÍ SLADIDLA.
A proč ? Protože je důležité, abychom věděli, co jíme a co nám může zhoršit kvalitu života.

ANTIOXIDANTY

Do potravin se přidávají proto, aby potraviny vydržely déle. ­ Zabraňují sloučení tuků, olejů a určitých vitamínů s kyslíkem ze vzduchu (oxidace způsobuje žluknutí jídla a ztrátu barvy potraviny).

Dělíme je podle původu na: 1) syntetické 2) přírodní. ­

mají omezené použití, neboť mohou vykazovat hořkou chuť nebo specifickou vůni po použitých rostlinách. Typickým příkladem jsou některé druhy koření a bylin, jako rozmarýn, zázvor, šalvěj, vanilin, oregano, tymián, hřebíček a byliny, které mají silné antioxidační vlastnosti. ­ Příkladem antioxidantů je i vitamín C, který se může vyskytovat pod názvem Kyselina L­askorbová a jeho číselné označení je (E300). Může být jak přírodní, tak syntetický, což z názvu na etiketě bohužel nevyčteme. Proto je důležité znát výrobce. Ve většině případů bohužel původ lze jen těžko dohledat.

 

BARVIVA

Používají se proto, aby nahradila přírodní barvu, kterou potravina ztratila během zpracování, nebo skladování. ­ Přesto, že jsou dodržována nejvyšší povolená množství těchto látek, dochází v lidském organizmu k negativním jevům jako je alergie, kopřivka, astma, hyperaktivita apod. ­ Příkladem přírodního barviva je Karamel (E150a), používaný ve výrobcích, jako jsou omáčky a nealkoholické nápoje. ­ Nevhodným barvivem je například Košenila (E120), Kyselina karmínová (E120) nebo Karmíny (E120). Ty se získávají z vysušených těl hmyzu, který žije na kaktusech v Peru a jiných místech (Červec Nopálový).

­ U některých citlivých jedinců může způsobit problémy: alergické reakce a často je košenila označována za příčinu dětské hyperaktivity. Dále může způsobit životu nebezpečnou anafylaxi, astma, kopřivku nebo sennou rýmu. Bohužel Košenila má i rakovinotvorné účinky.

Seznam nejpodezřelejších barviv. ­ Všimni si, že potraviny, ve kterých se tato barviva nacházejí, se nezřídka opakují. Většinu těchto potravin dáváme právě dětem.

Tartrazin (E102) ­ čokoládové tyčinky, cukrovinky, pudinky, bonbony, lahůdky, hořčičné omáčky

Chinolinová žluť (E104) ­ čokoládové tyčinky, cukrovinky, pudinky, bonbony, energetické nápoje

Červeň Allura AC (E129) ­ čokoládové tyčinky, bonbony, müsli tyčinky

Žluť SY (E110) ­ pudinky, bonbony, sušenky, hořčice

Azorubin (E122) ­ pudinky, cukrovinky, lahůdky

Ponceau 4R (E124) ­ pudinky, cukrovinky, sladké pečivo

 

EMULGÁTORY, STABILIZÁTORY, ZAHUŠŤOVADLA

Emulgátory

např. Lecitiny (E322): pomáhají smísit složky potravin, které by se normálně oddělovaly (olej a voda).

Stabilizátory ­

brání smíšeným složkám potravin, aby se znovu oddělily. ­ Mezi ně patří i Dusičnan draselný (E252).

Jedná o éčko, kterému bychom se měli vyhnout jak my dospělí, tak i děti. Bohužel, konzumuje ho většina lidí. Používá se jako stabilizátor barvy masa a jako konzervant, který zabraňuje šíření plísní a bakterií v masných výrobcích jako maso, uzeniny, salámy a slanina. Dále se používá v rybích výrobcích jako jsou uzené sledě a šprotya při výrobě tvrdých sýrů. ­

Přirozeně je velký výskyt dusičnanů i v zelenině, což je to způsobeno hnojivem, které je při pěstování používáno. ­

Dle dostupných zdrojů dusičnany nejsou toxické, ale tím, že se přeměňují na dusitany, mají spoustu negativních účinků. ­

U citlivých lidí mohou způsobit problémy: závratě, bolesti hlavy, potíže s dýcháním, kožní vyrážky. Dle výzkumů bylo také zjištěno, že dusičnany mají rakovinotvorné účinky. ­

Jejich použití je zakázáno v dětských potravinách. Jenomže děti ve věku zhruba 3 let většinou jí to samé, co dospělí. Bohužel používání dusičnanů je v potravinářském průmyslu povoleno.

Zahušťovadla ­

pomáhají zahustit potraviny stejným způsobem, jako když se přidá do omáčky mouka. ­

I přes zvláštní název je příkladem přírodních zahušťovadel Xanthan (E415) nebo Guma Guar (E412), což je rozpustná vláknina. Tyto látky najdeme v mléčných výrobcích jako jsou nízkotučné jogurty, zmrzliny, cukrovinky, omáčky a pod.

 

KONZERVAČNÍ PŘÍPRAVKY

zabraňují zkažení potravin. ­

Většina výrobků, které mají dlouhou dobu trvanlivosti, obsahuje konzervanty. Pokud ovšem nebyla použita jiná metoda jejich uchovávání – například zmražení nebo sušení. ­

Nejdůležitější konzervační látky jsou Kyselina benzoová (E210), Kyselina sorbová (E200), jejich soli a parabeny. Tyto látky účinně tlumí rozvoj plísní, kvasinek a některých bakterií. ­

Dalším příkladem je sušené ovoce, které se často ošetřuje oxidem siřičitým (E220), aby se zabránilo vzniku plísní, nebo množení bakterií. Během výrobního procesu se často výrobky jako slanina, šunka, konzervované hovězí maso a další masné výrobky ošetřují Dusitanem draselným (E249) a Dusičnanem draselným (E252).

 

NÁHRADNÍ SLADIDLA

nahrazují cukr ­

používají se místo cukru ve výrobcích, jako jsou šumivé nápoje, jogurty a žvýkačky

Podle původu je dělíme na:

1) přírodní ­ - Thaumatin (E957), který se získává z proteinů západo­africké rostliny.

2) syntetické ­ - Aspartam (E951), Sacharin (E954), Cyklamáty (E952) a další.

Aspartam se používá jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, jogurtů, dezertů, pudinků, snídaňových cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce, vitamínových doplňků a další. Bylo provedeno stovky studií, které potvrzovaly či vyvracely účinky aspartamu na lidské zdraví.

U citlivých jedinců může vyvolávat: závratě, bolení hlavy, vyrážky, nebo poruchy chování u dětí. Množství provedených studií nedává tedy jasný závěr a důkazy o jeho škodlivosti a proto je potřeba, aby byly provedeny další studie, které stanoví pevný závěr.

Z našeho doporučení je lepší se aspartamu raději vyhnout Kdo ví, co ještě další studie odhalí.

 

0