Jsou éčka vždy špatná?

image

Většinou je reakce na "éčka" negativní a taky častokrát je k tomu důvod. Věděli jste však, že existují i přírodní éčka, která jsou přirozenou součástí potravin?
Je důležité, abychom si uvědomovali, co jíme a jak to může ovlivňovat naše zdraví.

"Éčka" je lidový název pro látky, které se přidávají do potravin proto, aby vylepšili jejich vlastnosti (Aby nám více chutnaly, déle vydržely čerstvé, nebo někdy jen proto, aby byly barevnější, nebo třeba lesklejší). Používají se také hlavně proto, že výroba potravin je s nimi jednodušší a hlavně levnější. 

Éčka jsou látky různého původu, některá jsou zcela PŘÍRODNÍ ale mnoho z nich je SYNTETICKÝCH (uměle vyrobených).

 

1. ÉČKA BEZPEČNÁ 

Můžeme je rozdělit podle toho, jakým způsobem jsou vyráběny či získávány. 

A. PŘÍRODNÍ - Jsou zcela přirozenou součástí potravin či jejich ingrediencí. Příkladem mohou být plyny, jako je KYSLÍK a DUSÍK (ty ostatně dýcháme celý život). Dále také VČELÍ VOSK či KYSELINA JABLEČNÁ, která se opravdu pro potravinářské účely získává z jablek.

B. SYNTETICKÉ - Jsou svým chemickým složením identické s přírodními látkami, ale získávají se synteticky -  většinou z důvodu levnější výroby.

 

2. ÉČKA TOLEROVANÁ

Tato éčka už tak bezproblémová nejsou. V naprosté většině případů se jedná o CHEMICKY PŘIPRAVOVANÉ LÁTKY, např. z DEHTU, ROPY  a dalších surovin. U citlivých lidí se zde mohou vyskytovat problémy (u alergiků, astmatiků, nebo u dětí). Většinou dochází k nějaké alergické reakci, jako je kopřivka nebo ke zhoršení stávajících problémů, třeba právě zmíněného astmatu. Proto je dobré takové látky znát a mít se před nimi na pozoru.

 

3. ÉČKA NEVHODNÁ A ZAKÁZANÁ

To jsou taková éčka, která v provedených studiích způsobovaly nějaké problémy, např. u laboratorních zvířat, u nichž se mohly vyskytnout karcinogenní nebo jiné nežádoucí účinky.

 

JAK SE ÉČKA ZNAČÍ? 

Příklad: E300

--> To znamená: Písmeno "E" je zkratka pro Evropu. Číslo "300" značí číselný kód, který je stanoven Evropskou legislativou, která určuje, jaké látky budou mít číselný kód přiřazeny. 

Celkem je přibližně 25 skupin éček a přídatných látech. 

Kyselina L-askorbová (E300) - dané éčko není škodlivé 

Košenila (E120) - upozornění, že éčko je škodlivé (takovým, bychom se měli vyhnout)

 

V příštím článku se dozvíte o antioxidantech, barvivech, emulgátorech, stabilizátorech a zahušťovadel, náhradních sladidlech aj.

 

JAK SVÉ TĚLO ZBAVIT ÉČEK? 

I když se éčka budeme snažit omezovat, je jasné, že se jich nemůžeme zcela vyhnout. Proto je velmi důležité organismus těchto látek pravidelně zbavovat. Tak jako si čistíme pravidelně zuby, bychom měli čistit i tělo uvnitř. Většina lidí to nedělá nejspíš proto, že nemá dostatečný důvod tělo čistit, protože jednoduše dovnitř těla nevidíme. Zde je 8 tipů, jak nastavit podmínky tak, aby se tělo z toxickými látkami vypořádalo.

1. Pijte dostatek čisté vody.

2. Dopřejte si zhruba 8h spánku každý den

3. Pravidelně se hýbejte.

4. Dbejte na dostatečný příjem vlákniny ve stravě, která pomáhá zbavit tělo toxinů.

5. Jezte pravidelně, abyste nepřibírali. V tucích se toxické látky velmi rády usazují!

6. Vybírej si kvalitní potraviny, abys měl dostatek vitamínů, minerálů, sacharidů, tuků i bílkoviny.

7. Myslete pozitivně, pracujte sami na sobě. Uvědomujte si sami sebe a své potřeby. Buďte pro sebe prioritou číslo jedna

8. Pravidelně čistěte své tělo. Cest je mnoho, vždy mějte svého průvodce a vybírejte nejlépe osvědčené techniky.

0